Socialstyrelsen vill fälla läkare för bakbundne mannen i Hyllie

Nu anmäler Socialstyrelsen den läkare som ordinerade att en man på ett LSS-boende i Malmö skulle sitta bunden stora delar av dygnet.

– Tvångsåtgärden saknar stöd i lag, därför är den i högsta grad klandervärd, dessutom är den förnedrande för mannen, säger Christer Neleryd, enhetschef för region syd på Socialstyrelsen.

Det var i januari i år som en vårdare på det kommunala gruppboendet i Hyllie i Malmö anmälde till Socialstyrelsen att den gravt funktionsnedsatta mannen bakbands.

Socialstyrelsen inspekterade boendet och riktade i augusti skarp kritik mot Malmö stad. Samtidigt fortsatte utredningen av den legitimerade personalens eventuella ansvar och nu anmäls alltså läkaren till HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Mannen har under lång tid bakbundits och läkaren har försvarat detta. Vi tycker att läkaren borde ha bättre kunskap. Felet är varken bagatellartat eller ursäktlig. Varken läkaren eller personalen har visat vilja att hitta mer humana metoder, men läkaren har haft en nyckelroll i fastbindningen, säger Christer Neleryd.

 

En åklagare inledde en förundersökning mot anställda i Hyllie kommun, men kom nyligen fram till beslutet att inte väcka åtal eftersom brott ej kunde styrkas.

 

Vi är kritiska till läkarens agerande, därför använder vi de lagliga medel och den lagstiftning som står oss till buds för att åtgärda bristerna, säger Christer Neleryd.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida