Vårdchefer hotas med omplacering efter kritisk debattartikel

Vårdchefer hotas med omplacering efter kritisk debattartikel
Chefer på Skånes universitetssjukhus förväntas inte lufta sina åsikter i medierna. Arkivbild: Mostphotos

De tolv sjuksköterskor och läkare som skrev en kritisk debattartikel om besparingarna på onkologen vid Skånes universitetssjukhus har fått besked om att de kan bli av med sina chefsbefattningar.

20 november 2012

Divisionschefen Carsten Rose som är ansvarig för cancersjukvården säger att de tolv mellancheferna primärt skulle ha uttryckt sin kritik internt.

– Om man har accepterat en chefsposition måste man vara lojal mot de beslut som tas. Diskussionen får man ta internt och inte i pressen, säger Carsten Rose.

Gäller inte yttrandefriheten också för arbetsledare?

– Jo, som anställda har de rätt att uttrycka sin åsikt, men det är inte säkert att de ska fortsätta vara chefer om de går ut offentligt i första hand. De måste bestämma sig för om de vill agera i media eller internt.

Yttrandefrihet

Den politiska oppositionen i Skåne har reagerat kraftigt mot att medarbetare kritiseras av sin överordnande för att de kommenterat situationen i sjukvården.

– Meddelar- och yttrandefriheten är så grundläggande i Sverige att inskränkning på detta är på gränsen till ett övergrepp på medarbetarnas lagstadgade rättigheter, säger Rikard Larsson (S), andre vice ordförande i regionstyrelsen.

Han begär nu att det görs en utredning för att undersöka hur trygga medarbetarna i Region Skåne känner sig med att påtala risker och missförhållanden utåt gentemot politiken, allmänheten och medierna.

Tystnadskultur

– Om det skulle visa sig att medarbetarna upplever att det finns en tystnadskultur måste detta tas på allvar och omedelbara åtgärder vidtas, säger Rikard Larsson.

Det var i förra veckan som tolv sjuksköterskor och läkare, samtliga arbetsledare vid onkologiska kliniken vid Skånes universitetssjukhus, skrev en debattartikel i Sydsvenskan där de påtalade att de omfattande ekonomiska besparingarna leder till brist på sjuksköterskor och att avdelningar måste stängas vilket innebär en försämrad cancervård.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida