Adhd-läkemedel kan skydda mot självmord

Adhd-läkemedel kan skydda mot självmord
Tidigare forskning om att adhd-läkemedel kan öka risken för självmord avfärdas i en ny studie. Arkivbild: Mostphotos

Forskare har tidigare befarat att läkemedel mot adhd ökar risken för självmord. En ny studie från Karolinska institutet i Solna visar att det inte stämmer.

19 juni 2014

– Vårt arbete visar på olika sätt att adhd-läkemedelsbehandling med största sannolikhet inte kan kopplas till en ökad risk för självmordsförsök och självmord. Resultaten pekar snarare på att läkemedlen har en skyddande effekt, säger Henrik Larsson, forskare vid institutionen för medicinsk epidemiologi.

De studier som tidigare har gjorts om sambandet mellan adhd-läkemedel och självmord har varit små och resultaten osäkra. Forskarna vid Karolinska institutet har med hjälp av nationella patientregistret identifierat alla personer i Sverige som har fått diagnosen adhd mellan åren 1960-1996. Totalt 37 936 personer.

Har följts flera år

Enligt forskarna är en styrka med studien att personer har jämförts med sig själva. De har följts under flera år och under den tiden både haft perioder när de har behandlats och när de inte har behandlats med adhd-läkemedel.

– Eftersom de som behandlas med läkemedel vanligtvis är mer sjuka än de som inte behandlas kan det leda till att man felaktigt kopplar ihop en viss risk med läkemedlet i stället för med bakgrundsfaktorer, säger Henrik Larsson.

Studien från Karolinska institutet har publicerats i British Medical Journal.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida