Brister i underhållet av hjärtstartare

Brister i underhållet av hjärtstartare
På många arbetsplatser finns det hjärtstartare. Foto: TT

En person har dött för att hjärtstartaren inte fungerade. Nu uppmanar Läkemedelsverket till bättre kontroll.

11 februari 2015

Det finns i dag mer än 30 000 hjärtstartare i Sverige som kan hjälpa till att rädda liv. Men det förutsätter att de fungerar som de ska.

Läkemedelsverket säger sig ha fått signaler om att det finns brister i underhållet av hjärtstartarna. De ska kontrolleras med jämna mellanrum, batterier och elektroder ska bytas.

Slutade att fungera

– Vi vill gå ut med den här uppmaningen i förebyggande syfte. Hjärtstartarna har funnits i några år och på många håll börjar det bli dags med batteribyte till exempel, säger Karin Hampus, utredare på Läkemedelsverket.

Ett dödsfall som inträffade i december förra året utreds just nu av Läkemedelsverket, som har tillsyn över medicintekniska produkter. Det var en hjärtstartare som slutade att fungera, troligtvis på grund av att batterierna var slut.

Ska underhållas regelbundet

Det finns olika typer av hjärtstartare, men alla har någon form av ljud eller ljussignal om att batterierna är på väg att ta slut, precis som med brandvarnarna hemma. Men det gäller då också att det finns någon som har koll på dem.

– Det är innehavaren som har ansvar för att underhålla hjärtstartaren regelbundet och att det finns rutiner för hur det ska göras, påpekar Karin Hampus.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida