Cannabis snart godkänt som läkemedel

Cannabis snart godkänt som läkemedel
Cannabis-preparatet för patienter med ms tas i form av en sprej under tungan. Foto: GWPharma

Läkemedelsverket kommer förmodligen inom kort att godkänna medicinsk cannabis för patienter som har ms. Cannabis-preparatet är i form av en sprej som lindrar stelhet och kramper. Men doserna är så låga att det inte är något som kan göra patienterna höga.

Redan i dag är det möjligt att få medicinsk cannabis på recept i Sverige, men det kräver att läkare ansöker om dispens hos Läkemedelsverket. Det kommer ett 50-tal sådana ansökningar till Läkemedelsverket per år.

Läkemedelsverket har nu gjort en granskning av de utredningar som finns för att kunna godkänna en sprej som innehåller medicinsk cannabis och som lindrar stelhet och kramper som ms-patienter kan drabbas av. Beslut om godkännande väntas inom kort.

Preparatet är sedan tidigare godkänt i Spanien och Storbritannien och nyligen även i Tyskland och Danmark.

Att det verkligen hjälper ms-patienter är bevisat i flera rapporter, enligt Hans Sjögren, överläkare och klinisk utredare på Läkemedelsverket. Men han betonar också att det inte är något ”undermedel”:

– Det kan vara till hjälp för en del patienter, men bland dem som provat det finns också många rapporter om biverkningar som yrsel och illamående.

Och någon kick av läkemedlet ska patienterna inte kunna få.

– För att bli hög på cannabis krävs att man röker det eller tar det i större doser. Det är relativt låga koncentrationer som man får i blodet när man tar det här preparatet, säger Hans Sjögren.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida