En miljon olagliga läkemedel beslagtagna i internationell aktion

En miljon olagliga läkemedel beslagtagna i internationell aktion
Totalt har över en miljon förfalskade och illegala läkemedel beslagtagits i en samlad aktion som genomfördes i drygt 40 länder. Arkivbild: Colourbox

Tullverket och polisen i Sverige har beslagtagit 50 000 tabletter i en aktion mot näthandel med falska och illegala läkemedel. Aktionen genomfördes samtidigt i över 40 länder. Totalt hittades en miljon tabletter.

Drygt hälften av de 50 000 tabletterna i Sverige togs i beslag efter tillslag mot sex nätapotek i landet. Resten gjordes i det vanliga flödet av post och paket från utlandet. Tolv personer har gripits, misstänkta för inblandning i den illegala försäljningen.

En stor andel av de 50 000 tabletterna är enligt förpackningarna potensmedel och narkotiska läkemedel. Men bland beslagen finns också en lång rad andra läkemedel, till exempel antibiotika, hjärtmedicin och medel mot allergier, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Innehållet i de beslagtagna läkemedlen ska nu analyseras av Läkemedelsverket.
Aktionen, som genomfördes under benämningen Operation pangea III, var världsomspännande och genomfördes den 5 – 12 oktober. Myndigheter i mer än 40 länder deltog.

Totalt har över en miljon tabletter tagits i beslag och ett 70-tal personer har gripits. Bland de deltagande länderna finns majoriteten av EU:s medlemsstater, men också länder som Japan, Ryssland och USA.

– Vem som helst kan göra beställningar bara man har tillgång till webbadressen. Läkemedlen köps billigt i Asien och säljs dyrt i Sverige.  Förtjänsterna används ofta för att finansiera annan grov kriminalitet, säger Cecilia Fant, kriminalinspektör på Rikskriminalpolisen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida