forskning

Får 30 miljoner av EU till ny metod för sårbehandling

Får 30 miljoner av EU till ny metod för sårbehandling
Evelina Vågesjö vid Uppsala universitet forskar på hur genetiskt ombyggda mjölksyrabakterier kan användas för snabbare sårläkning. Foto: EITHealth

Med genetiskt ombyggda mjölksyrabakterier hoppas forskaren Evelina Vågesjö kunna snabba upp sårläkningsprocessen med upp till 80 procent. Nu får hon ett stort anslag från EU för att gå vidare i sin forskning.

– Det här är fantastiska nyheter och viktiga pengar som finansierar vårt kommande år då vi ska verifiera säkerhet och effekt i stordjur, tillverka vår bioterapeutika i industriell skala och starta den första kliniska studien – en viktig milstolpe längs vägen i skapandet av ett nytt läkemedel, konstaterar en mycket nöjd Evelina Vågesjö.

Mindre antibiotika

Om tekniken visar sig fungera så bra som man hoppas kan den användas på alla akuta och kroniska sår och minska behovet av antibiotika.

För fem år sedan, när Evelina Vågesjö var doktorand vid Uppsala universitets institution för medicinsk cellbiologi, började hon fundera över möjligheten att använda modifierade mjölksyrabakterier för att göra biologiska läkemedel till sår. Sedan har utvecklingen gått fort.

I dag arbetar ett tiotal personer med utvecklingen inom ramen för ett nystartat företag och det lovande nya biologiska läkemedlet har väckt stor uppmärksamhet.

Forskarna har skapat mjölksyrabakterier som producerar ett protein som påskyndar läkningen. Det lägger sig på sårets yta. Det ”kickstartar” läkningsprocessen och tiden för läkning minskar, enligt forskarna.

Världsledande forskning

Anslaget från EU på 30 miljoner kommer från ett stort forsknings- och innovationsprogram vars mål är att se till att Europa producerar världsledande forskning och hjälpa bra idéer från laboratorium till marknad.

– Vi är ett av de yngsta bolagen som fått pengar och det är tack vare att vi utvecklar ett läkemedel som dels kan förändra hur myndigheter och industri tänker kring biologiska läkemedel, dels kan förbättra vårdens möjligheter att behandla sår, säger Evelina Vågesjö.

Vill du veta mer om sårforskningen – se det här reportaget från SVT:s Vetenskapens värld (28 minuter in i programmet).

Fakta

Ett biologiskt läkemedel är ett preparat vars aktiva substans har producerats i eller renats fram ur material av biologiskt ursprung (levande celler eller vävnad).

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida