Färre äldre får olämpliga läkemedel

Färre äldre får olämpliga läkemedel
Förskrivningen av olämpliga läkemedel till personer på 80 år eller äldre minskade med 3,5 procent förra året. Arkivbild: Colourbox

Kraftig minskning av förskrivningen till personer över 80 år.

Färsk statistik från projektet ”Koll på läkemedel” som drivs av pensionärsorganisationerna SPF och PRO tillsammans med Apoteket AB visar att förskrivningen av olämpliga läkemedel till personer som är 80 år eller äldre minskade med 3,5 procent förra året.

Stor variation

Sedan projektet startade 2009 har andelen som får en eller flera av de mediciner som enligt Socialstyrelsen är direkt olämpliga för just äldre människor minskat från 32,9 procent till 23,5 under 2013.

Andelen äldre som får olämpliga läkemedel varierar dock stort kommunerna emellan.

Bäst lyckas Skinnskatteberg där det bara är 12,7 procent som får olämpliga läkemedel. Sämst är Öckerö kommun som ligger på 44,1 procent. Ändå minskade förskrivningen i Öckerö med sju procent mellan åren 2012 och 2013.

Projektets mål är att halvera andelen som får olämpliga mediciner.

– Vi har sett att bland de allra sjukaste äldre som haft en fast läkarkontakt under ett år är det under 15 procent som får olämpliga läkemedel. Så det är rimligt att nå ner till 12-15 procent i hela landet, säger Lars Nilsson, SPF:s sakkunniga i läkemedelsfrågor och drivande i projektet ”Koll på läkemedel”.

Han säger att det som utmärker kommuner med lägre förskrivning av olämpliga läkemedel är att man har ett stort engagemang för äldrevård.

Multimedicineringen fortsatt hög

Det gäller också om man ser till målet att halvera andelen äldre som får tio eller fler receptbelagda läkemedel under ett år, även om projektet har en längre väg dit.

Multimedicineringen ökade mellan åren 2007 och 2010 men minskade året därpå till 46 procent i genomsnitt för hela landet. Sedan dess har siffran legat still.

I Sorsele, som är sämst i klassen är den siffran för multimedicinering 59,4 procent, medan Götene ligger bäst till med sina 32,6 procent.

– Vi måste väcka de kommuner som ligger lågt. Ökad sjuklighet blir ju en kostnad för dem, säger Lars Nilsson

Regeringen anslog stimulansbidrag till länen 2011-2014 för att minska äldres användning av olämpliga läkemedel.

– Förra året fick vi en miljon kronor av regeringen för att få kommunerna att diskutera detta med landstingen och vi ska söka nya pengar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida