Fel i datasystem kan ge patienter för höga läkemedelsdoser

Fel i datasystem kan ge patienter för höga läkemedelsdoser
Irritationen över de många felen i datasystemet är stor inom landstinget i Östergötland. Arkivbild: Colourbox

Patienter kan få tio gånger för höga läkemedelsdoser på grund av ett allvarligt fel i datasystemet Cosmic som används i Östergötlands landsting. Fler landsting kan vara drabbade.

Felet ligger i läkemedelsmodulen i datasystemet och innebär att ett decimalkomma kan falla bort i e-recept. Risken är då att apoteken expedierar en tio gånger för hög dos av läkemedlet.

På landstinget i Östergötland är irritationen stor över felet som bara är ett i raden av oacceptabelt många fel i datasystemet Cosmic.

– Vi ser mycket allvarligt på de fel som vi har haft i vår patientjournal under den senaste tiden. Landstinget kommer att Lex Maria-anmäla det som nu har inträffat och vi kommer att fortsätta våra diskussioner med leverantören Cambio på högsta nivå, säger Mikael Hoffmann, ansvarig för patientjournalen tillsammans med Henrich Wilander.

Ingen kommentar från Cambio

På Cambio svarar man att det i dag inte finns någon som kan kommentera problemet.

Ett officiellt brev från landstingsdirektör Barbro Naroskyin till leverantören Cambio hade planerats redan före upptäckten av detta fel i Cosmic och kommer nu att innehålla skarp kritik mot kvalitetsbristerna i Cosmic. Leverantören behöver enligt Landstinget i Östergötland kraftfullt förbättra sitt arbetssätt.

Kan ha drabbat flera landsting

Östergötlands landsting har valt att fortsätta arbeta i systemet medan rättningen pågår, eftersom man bedömt att riskerna för patienterna är större om hela läkemedelsmodulen skulle stängas ner. Information har gått ut till alla förskrivare, apotekskedjor och andra berörda landsting.

Samma datasystem finns även inom landstingen i Kalmar, Jönköping, Uppsala, Västmanland och Värmland samt även på S:t Görans sjukhus i Stockholm. Det kan dock finnas olika versioner och om även de har drabbats av samma fel är inte klarlagt ännu.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida