Funderat

I Svenljunga har omvårdnadspersonalen fått ett datorprogram som ska göra att de kommer ihåg ett annat datorprogram så att de inte glömmer bort att ge de gamla sina mediciner.

Om du inte vet vad jag pratar om kan du bläddra till läkemedelssidan (sidan 51). Själv har jag inte en aning om vad som står där. Ändå är det jag som har skrivit alla notiserna på den. Men det var en hel månad sedan som jag skrev dem. Inte kan du väl begära att jag ska komma ihåg vad jag gjorde för så länge sedan.

Tänk efter själv. Minns du innehållet i de senaste tidningarna du läste, eller vad filmen du såg på tv klockan åtta på kvällen för tre lördagar sedan handlade om? Själv kan jag för mitt liv inte komma ihåg vad som var dagens huvudnyhet i morgontidningen.

Ahh, han håller på att bli gammal, tänker du. Jo, så kan det naturligtvis vara. Men min far, som inte var äldre än jag var när han var i min ålder, han mindes allt. Skillnaden är att han levde i en tid när det fanns max två kanaler på tv, tre radioprogram och absolut inget Internet.

Varje år publiceras ett par miljoner vetenskapliga artiklar i biomedicinska tidskrifter runt om i världen. Det finns cirka 20 000 facktidskrifter som skriver bara om medicin.

Förr fick vi höra om ett och annat medicinskt forskningsrön någon enstaka gång. Det kändes lika spännande varje gång. I dag är det inte lika uppseendeväckande med medicinska rön. Numera surrar de ständigt kring oss som bin i en bisvärm. Alla som har befunnit sig i en sådan vet hur svårt det kan vara att skilja det ena biet från det andra.

Så egentligen tror jag inte att det är mitt minne som det är fel på utan snarare att jag inte riktigt har hunnit anpassa mig till det här nya informationssamhället. Jag får helt enkelt veta så mycket att jag inte längre är säker på vad jag vet.

Om det är någon som känner till ett datorprogram som kan få mig att åtminstone komma ihåg vad som är viktigt att veta får ni gärna tipsa mig. Glöm bara inte att tala om vad jag ska ha programmet till. När du läser det här har det gått en hel månad sedan jag skrev de här raderna. Inte kan du väl begära att jag ska komma ihåg vad jag gjorde för så länge sedan.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida