Gemensam aktion mot olaglig handel med läkemedel
På bara en vecka förhindrade Tullverket införseln till Sverige av cirka 15 000 tabletter, kapslar och ampuller av främst narkotikaklassade läkemedel.
Mellan den 18 och den 25 juni deltog Läkemedelsverket och Tullverket när myndigheter i ett hundratal länder runt om i världen gemensamt slog till mot handeln med olagliga läkemedel.
Omärkta kapslar och tabletter
– Vi har varit på plats bland annat på Arlanda och Toftanäs i Malmö. Det kom stora partier med vad vi tror är det narkotikaklassade läkemedlet tramadol i omärkta påsar, säger Monika Johansson, projektledare på Läkemedelsverket.
Den största delen av beslaget består av omärkta kapslar och tabletter eller läkemedel som inte är godkända på den svenska marknaden och därmed inte får säljas i Sverige. Det handlar framför allt om narkotikaklassade läkemedel, potenshöjande medel och bantningsmedel.
Narkotikaklassade läkemedel får aldrig föras in via brev och paket oavsett vilket land det skickas ifrån. De vanligaste avsändarländerna för de 15 000 beslagtagna tabletterna var Storbritannien, Thailand och Spanien.
Deltog för fjärde gången
Läkemedelsverket ska nu analysera läkemedlen. Sedan tidigare vet man att en betydande andel av de läkemedel som säljs olagligt via nätet antingen är okontrollerade förfalskningar, helt verkningslösa eller innehåller substanser som är otillåtna på grund av kända hälsorisker eller för att säkerhetsdata saknas.
Det är fjärde året i rad som Sverige är med i operation Pangea som i år resulterade i 9,8 miljoner beslagtagna tabletter och 58 gripna personer.