Gratis återbesök metod för att bekämpa multiresistenta bakterier

Gratis återbesök metod för att bekämpa multiresistenta bakterier
Återbesök i stället för antibiotika. Den modellen testas nu inom Norrbotten läns landsting. Arkivbild: Mostphotos

I ett försök att få ner antibiotikaföreskrivningen testar Norrbottens läns landsting ett nytt grepp. I stället för att direkt skriva ut recept på antibiotika erbjuds patienten ett gratis återbesök efter en vecka.

Konceptet riktar sig främst till patienter med luft-, urinvägs- samt hudinfektioner. Om läget inte är akut skrivs inte antibiotika ut vid det första besöket, i stället råder läkaren patienten att avvakta och återkomma en vecka för en gratis undersökning om symtomen inte lagt sig. Har infektionen inte förbättrats efter en vecka kan antibiotika skrivas ut. Syftet med modellen är att försöka vända trenden med det ökade antalet multiresistenta bakterier.

Initiativet välkomnas av läkarna som ser det som ett stöd i de fall där patienterna är påstridiga och vill få antibiotika.

– Diskussionen kan ibland bli lite svår om man inte själv tycker det. Då är det jättebra att landstinget ger möjlighet till ett avgiftsfritt besök för ny värdering, säger Torbjörn Harr, distriktsläkare i Luleå, till TV 4 Nyheterna Luleå.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida