Grekisk kris stoppar cancermediciner

Grekisk kris stoppar cancermediciner
De stora ekonomiska problemen i Grekland har bland annat lett till att statliga sjukhus inte betalar sina läkemedelsräkningar. Bild: Colourbox

Statliga grekiska sjukhus som inte har betalat sina räkningar för cancermediciner på flera år kommer inte att få fler leveranser. Läkemedelsföretaget Roche hotar nu att även stoppa medicinleveranser till andra krisländer i Europa.

19 september 2011

Enligt Wall Street Journal har Roche redan stoppat leveranser till vissa statliga sjukhus i Grekland. Några av dem har inte betalat sina räkningar på 3-4 år.

Roche skickar i stället medicinerna till privata apotek där cancerpatienterna själva får hämta ut sin medicin för att sedan ta med den till sjukhuset.

Den grekiska läkemedelsföreningen uppger att landets statliga sjukhus bara har betalat för 37 procent av sina medicinleveranser under 2010 och 2011.

Läkemedelsföretaget Roche har även stora problem i flera andra av Europas krisländer. Statliga sjukhus i Spanien, Italien och Portugal sägs också missköta betalningarna.

Sjukvården i Grekland har påverkats mycket av nedskärningarna som genomförs för att minska landets enorma budgetunderskott. Vårdfokus har tidigare skrivit om att flyktingar inte får utlovad vård vid gränsen i norr och att Läkare utan gränser sett sig tvungna att gå in och ta över verksamheten.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida