Hårstrån och smuts i sterila tvättset

Gång på gång har dialysverksamheten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala drabbats.

Det är sterilt förpackade tvättset som används vid dialysmottagningen som innehållit damm, hårstrån och smuts. Enligt Akademiska sjukhuset har det hänt 25-30 gånger sedan slutet av 2012. Nu gör sjukhuset en anmälan till Läkemedelsverket och tillverkaren Nordic Medcom AB.

När personalen har hittat smuts har tvättseten kastats, men samtidigt oroas man över att det bara är synligt smuts som upptäcks och att det kan finnas smuts och bakterier som inte syns och som skulle kunna orsaka infektioner hos patienterna. Tvättseten används i nära anslutning till centrala dialyskatetrar.

Ifrågasätter kvalitetskontrollen

Ett 20-tal produkter har skickats till tillverkaren för analys, men de orsaksanalyser som presenterats hittills från företaget har inte gått till botten med problemen, skriver sjukhuset i sin anmälan.

– Vi ifrågasätter kvalitetskontrollen hos tillverkaren och ser fram emot att de gör en utredning och talar om vilka åtgärder de tänker vidta för att komma till rätta med problemet, säger Ulrica Fjärstedt, medicinteknisk chef vid Akademiska sjukhuset.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida