Honungskrig mellan USA och svenska forskare

Honungskrig mellan USA och svenska forskare
Forskarna tror att ersättaren till antibiotika kan gömma sig i bin och deras honung. Arkivbild: Colourbox

Lundaforskare kan ha hittat framtidens ersättare till antibiotika — mjölksyrebakterier i honung. Men det amerikanska jordbruksverket har enligt forskarna kidnappat bakterierna och vägrar lämna tillbaka dem.

21 oktober 2011

Två forskare från Lund har bakom kulisserna förklarat krig mot USA. I fokus står en upptäckt som forskarna gjort – hemligheten bakom bins immunförsvar mot sjukdomar. Det finns nämligen en förhoppning om att de mjölksyrebakterier som forskarna har identifierat i honungen ska kunna lösa problemet med antibiotikaresistens. Bakterierna har bland annat visat sig effektiva mot mrsa, meticillinresistenta gula stafylokocker, och mjältbrand.

Anledningen till krigsförklaringen är att forskningsenheten ARS i Tucson, Arizona – en del av det amerikanska jordbruksverket – tagit emot ett bakterieprov utan att skriva på ett avtal som skulle skydda forskarnas rättigheter, såsom parterna hade kommit överens om.

Forskarna misstänker att ARS insett den kommersiella potentialen av upptäckten och därför vill ha ett eget avtal med framtida rättigheter.

I ett konfidentiellt brev till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) vädjar forskarna om hjälp med att förmå det amerikanska jordbruksdepartementet och ARS att skriva på avtalet.

”Vår upptäckt är förmodligen nyckeln till binas hälsa och framtidens tryggande av bin och deras pollinering världen över. Det kan också vara det viktigaste alternativet till antibiotika i framtiden. Det är återigen risk för att en stor svensk upptäckt uppslukas av USA när vi inte har medel att sätta emot själva och vi vädjar om ert omedelbara stöd”, skriver forskarna i brevet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida