ICN larmar om falska mediciner

Försäljning av piratkopierade läkemedel har länge funnits i utvecklingsländerna. Med Internet och den ökade globaliseringen sprider sig problemet nu över världen.

En rapport från den internationella sjuksköterskeorganisationen icn visar att handeln med piratkopierade läkemedel ökar, nu också i industriländerna. I utvecklingsländerna är problemet omfattande och hotar människors hälsa, enligt rapporten Counterfeits kill (piratkopierade läkemedel dödar). Det är också temat för den internationella sjuksköterskedagen som icn arrangerar den 12 maj.

Icn poängterar att sjuksköterskan spelar en viktig roll i kampen mot piratkopierade läkemedel. Inte minst genom att hon kan utbilda och informera människor om riskerna med att handla läkemedel via Internet eller på gatan.

Enligt den amerikanska läkemedelsmyndigheten fda är i dag vart tionde läkemedel som säljs på världsmarknaden förfalskat. Störst är problemen i utvecklingsländerna där Världshälsoorganisationen, who, uppskattar att uppemot
25 procent av alla läkemedel är rena förfalskningar eller av dålig kvalitet på grund av felaktig förvaring och liknande.

I utvecklingsländerna är det i huvudsak livsnödvändiga läkemedel mot exempelvis hiv, tbc och malaria som förfalskas, medan det i Europa och andra industrialiserade länder mest handlar om så
kallade livsstilspreparat. Potensmedlet
Viagra lär vara ett av de tio mest piratkopierade varumärkena i Europa.

Faran med piratkopior är att det inte finns någon garanti för vad de egentligen innehåller. I värsta fall innehåller de substanser som kan vara livsfarliga.

– Hittills har vi varit förskonade från förfalskade läkemedel i Sverige. Men det har börjat dyka upp på kontinenten. Bland annat har ett antal beslag gjorts på apotek i Storbritannien, säger Richard Bergström, verkställande direktör för Läkemedelsindustriföreningen, Lif.

– Att det är ett växande problem är inte så konstigt med tanke på den globala handel som vi har i dag. Det är mycket trafik och mycket parallellhandel med läkemedel på gång. Många ompackningar görs i Polen och därifrån är det inte så långt till Vitryssland där det finns gott om kopiefabriker.

Länkar:
ICN, International council of nurses. www.icn.ch
Pfeizers hemsida om förfalskade läkemedel. www.pfizer.com/subsites/counterfeit_importation/index.html
Läkemedelsverket. Använd Internet som sökord. www.mpa.se

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida