Läkemedel kan göra patienter ännu sjukare
För sjuksköterskan Lena Westin var det en obehaglig insikt att patientens sjukdom berodde på läkemedel som ingick i behandlingen.
På 1970-talet arbetade Lena Westin på en socialläkarmottagning och det var där hon så småningom förstod att behandlingen, lugnande och sömngivande läkemedel, gjorde patienter sjuka. I dag arbetar hon och psykoterapeuten Jan Albinsson på Konsumentföreningen läkemedel och hälsa, KILEN.
Det finns rapporter som pekar på att omkring 400 000 svenskar är läkemedelsberoende.
– Det gäller ändå bara bensodiazepiner. Räknar vi in andra läkemedel är det kanske dubbelt så många, säger Jan Albinsson.
Att läkarna, med sina läkemedelsförskrivningar, gör patienter sjuka är kontroversiell kunskap som man värjer sig för inom vården.
Man kan bli beroende av allt
Det saknas kunskap om beroendeframkallande läkemedel. Till exempel om att även om inte alla blir beroende, så kan man bli beroende av alla läkemedel.
Biverkningar av läkemedel, som sömnlöshet eller ångest, leder inte sällan till nya diagnoser och därmed ännu mer tabletter. Den beroende kan drabbas av att alla känslor dämpas, diffusa muskelsmärtor, hormonella rubbningar, ångest, sömnlöshet och fobiska symtom.
Föreläsarna uppmanar vårdpersonal att tro på patienternas vilja att bli friska och att ha tålamod. Den som försöker bryta sitt beroende måste kämpa med abstinens i åtskilliga månader.