Läkemedel lämnas obevakade med fejkade kvitteringar

Åtskilliga gånger har personalen hittat läkemedel i obevakade och olåsta entréer, på lastbryggor och i källarutrymmen. Leveranserna misstänks ha blivit kvitterade av påhittade personer.

Apotekets transporter av receptbelagda och ibland narkotikaklassade läkemedel till särskilda boenden haltar betänkligt i flera kommuner i Älvsborg. När läkemedel levereras till sjukvården ska en sjuksköterska eller någon annan med behörighet kvittera att läkemedlen har tagits emot. Men när de medicinskt ansvariga sjuksköterskorna kontrollerade namnen på dem som enligt Apoteket hade kvitterat läkemedlen visade det sig att många av namnen var fejkade.

– De fanns helt enkelt inte bland vår personal. Det måste ha gått till så att när chaufförerna inte har hittat någon att lämna över till har de signerat själva och sedan åkt vidare, säger Carina Stawåsen, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Svenljunga kommun.

Tiotal kommuner drabbade

Andra kommuner som har drabbats är Herrljunga, Ulricehamn, Lerum, Vårgårda, Alingsås, Marks kommun, Tranemo och Bollebygd.

Det var i samband med att Dosapoteket i Borås i oktober förra året bytte leverantör till Posten som problemen började för kommunernas sjuksköterskor. Från att tidigare ha fått läkemedlen levererade vid bestämda tidpunkter meddelades det att de skulle komma en viss dag någon gång mellan 8 och 16, som om sjuksköterskorna inte hade någonting annat för sig än att vänta på post. Detta trots att det i avtalet med Apoteket står att läkemedlen ska levereras på bestämda klockslag.

Plötsligt började personalen hitta leveranserna på platser som vem som helst kan besöka. I olåsta entréer till särskilda boenden, i trappuppgångar, på lastbryggor ute i det fria som personalen knappt kände till existerade och i källarutrymmen som de mer eller mindre av en slump råkade besöka. Ibland har läkemedlen, hamnat hos någon butiksinnehavare, hos något lokalt apotek eller på något postkontor.

Många läkemedel har fått kasseras på grund av felaktig förvaring och kommunernas sjuksköterskor har fått arbeta mycket övertid på grund av allt krångel.

Dåligt gensvar

– Trots att vi gång på gång har ringt till Dosapoteket och även haft möten med dem har ingenting förändrats. Inte förrän nu, när medierna har uppmärksammat problemet, säger Carina Stawåsen.

Hon tycker att Dosapoteket har uppträtt respektlös mot kommunerna som kunder genom att inte ta deras synpunkter på större allvar.

Tillsammans med masen i Herrljunga kommun, Gunnel Wessbo, har Carina Stawåsen nu anmält händelserna till Socialstyrelsen.

Apoteket AB i Stockholm har tillsatt en speciell grupp som ska utreda vad som egentligen har hänt.

– Om uppgifterna stämmer är det ytterligt allvarligt, säger Apotekets transportchef Jonas Kolehmainen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida