läkemedel

Läkemedelsverket avråder inte från ibuprofen vid covid-19

Läkemedelsverket avråder inte från ibuprofen vid covid-19
Febernedsättande kan dölja allvarliga symtom, påpekar Läkemedelsverket som nu ger råd om användandet vid covid-19.

Nu bemöter Läkemedelsverket varningarna för ibuprofen vid covid-19. Det finns inget stöd varken för gynnsamma eller skadliga effekter, säger de. Men budskapen är motstridiga. WHO, Världshälsoorganisationen, utreder frågan.

Det är det franska hälsodepartementet som varnat för att ibuprofen och andra NSAID-läkemedel skulle kunna förvärra infektionen hos patienter med covid-19. Sådana fall har rapporterats i Frankrike och därför rekommenderas personer med luftvägsinfektion och feber att bara använda paracetamol. Även den schweiziska hälsomyndigheten har gått på samma linje, skriver Läkemedelsvärlden.

WHO utreder

Vid en presskonferens i Geneve tidigare i veckan sade WHO:s talesperson Christian Lindmeier, enligt flera medier, att WHO tittar på detta för att kunna ge råd. Under tiden rekommenderar han att hellre använda paracetamol än ibuprofen vid behov av febernedsättande och smärtstillande hos patienter med covid-19.

Senare har dock WHO officiellt sagt att det inte finns några data som tyder på negativa effekter av ibuprofen vid covid-19 och att de därför inte avråder från att använda det.

Uppfattningen att ibuprofen skulle kunna vara skadligt delas heller inte av läkemedelsmyndigheter i många andra länder, inklusive Sverige. Nu har Läkemedelsverket gått ut med egna råd kring febernedsättande vid covid-19.

De vetenskapliga data som finns ger inte stöd varken för gynnsamma eller skadliga effekter på sjukdomsförloppet, enligt Läkemedelsverket.

Kan dölja en försämring

Eftersom det inte finns några godkända läkemedel för att behandla covid-19 kan paracetamol och ibuprofen och andra NSAID-läkemedel användas för att lindra feber och sjukdomskänsla. Det har dock ingen inverkan på risken för att utveckla svårare former av sjukdomen, förkorta sjukdomsförloppet eller minska smittsamheten, poängterar myndigheten.

Läkemedelsverket påpekar också att det är viktigt att vara uppmärksam på att den febernedsättande effekten kan maskera tecken på en försämring av infektionen. Därför ska man vara extra uppmärksam på hur sjukdomsförloppet utvecklar sig.

För den som vill fördjupa sig i diskussionen kring ibuprofen och covid-19 finns till exempel den här artikeln i British Medical Journal: Covid-19: ibuprofen should not be used for managing symptoms, say doctors and scientists

Även BBC har gjort en bra sammanfattning av vad diskussionen gäller.

Uppdaterad 11.30 18 mars. Uppdaterad 11.30 20 mars

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida