Läkemedelsverket varnar för medicininköp på nätet

Läkemedelsverket varnar för medicininköp på nätet

— Många av de här preparaten är direkt olämpliga för egenvård, säger Bo Bergman, läkare vid Medicinsk information vid Läkemedelsverket efter verkets analys av illegala läkemedel som sålt över nätet.

Det var i november förra året som polisen i samarbete med polismyndigheter i andra länder slog till mot personer bakom internetsidor som illegalt säljer och levererar läkemedel.  Läkemedel togs i beslag och har nu analyserats av Läkemedelsverket.

De beslagtagna medlen var allt från medel mot håravfall till antibiotika, produkter som inte är godkända i Sverige eller som är receptbelagda här, många rejält potenta. I flera fall innehåller medlen dessutom helt andra saker än vad som deklareras i innehållsförteckningen.

Flera av de substanser som hittats används med stor försiktighet inom sjukvården eftersom de kan medföra stora risker för patienten.

–  En person som inte förstår de medicinska riskerna med dessa substanser kan skada både sig själv och andra allvarligt, konstaterar Bo Bergman.

Exempel på produkter som Läkemedelsverket analyserat:

Isotroin – Innehöll enligt förpackningen isotretinoin. Preparat med sådant innehåll får i Sverige endast förskrivas på licens av hudläkare vid svår akne, bl.a. på grund av risken för fosterskador.
Bupron – Innehöll bupropion. Substansen finns bland annat i ett läkemedel godkänt för rökavvänjning och i mediciner mot depression. Alltför höga doser kan orsaka krampanfall och substansen kan också interagera med andra läkemedel.
Ginko stack – Innehöll odeklarerat efedrin som kan ge ökad hjärtfrekvens och öka blodtrycket. En person med hjärt-kärlsjukdom som använder medlet kan utsättas för allvarliga risker.
Zenigal – Uppgavs innehålla substansen orlistat som ingår i läkemedel godkända för behandling av övervikt. Produkten innehöll dock en annan, snarlik substans som fortfarande befinner sig i klinisk prövning och alltså inte är godkänd i något land. Produkten innehöll också stora mängder föroreningar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida