läkemedel

Långtidsverkande Alvedon dras in

Långtidsverkande Alvedon dras in
Långtidsverkande paracetamol Alvedon 665 mg kommer att dras in från april, enligt Läkemedelsverkets bedömning. Arkivbild: Mostphotos

I februari väntas den europeiska läkemedelsmyndigheten fatta ett bindande beslut om att Alvedon 665 mg ska tas bort från marknaden. I Sverige kommer läkemedlet, som tas av hundratusentals patienter, troligen att dras in under april månad.

19 januari 2018

Skillnaden mellan Alvedon 665 mg och vanliga paracetamoltabletter är den så kallade modifierade frisättningen som innebär att Alvedon 665 mg verkar under en längre tid. Den längre verkningstiden innebär att produkten inte behöver tas lika ofta som vanliga tabletter med paracetamol.

Men fördelarna uppväger inte problemen med tabletterna, anser den europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté PRAC. I februari väntas därför ett beslut som innebär att Alvedon 665 mg ska dras in.

Förgiftning med paracetamol har länge varit ett problem i sjukvården. Varje år vårdas mer än 1 500 patienter på sjukhus på grund av paracetamolförgiftning, skriver företrädare för Läkemedelsverket i Läkartidningen. Att behandla dem som förgiftats med Alvedon 665 mg har visat sig vara svårt eftersom läkemedlet frisätts i kroppen under så lång tid.

Under 2017 använde ungefär 600 000 patienter i Sverige Alvedon 665 mg. Sjukvården bör redan nu börja planera för att läkemedlet inte kommer att finnas tillgängligt från i vår. Med ett beslut från PRAC i februari tror Läkemedelsverket att det kan dras in i Sverige i april.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida