Mindre antibiotika med ny diagnosmetod för bihåleinflammation

Mindre antibiotika med ny diagnosmetod för bihåleinflammation
Bihåleinflammation, sinuit, är mycket vanligt förekommande och finns i både akut och kronisk form. I Europa lider över nio procent av befolkningen av kronisk bihåleinflammation. Arkivbild: Colourbox

Genom att använda en dopplerultraljudsgivare går det att avgöra om bihålan innehåller tunnflytande vätska eller trögflytande var. Därmed kan man också snabbt se vilka patienter som kan ha nytta av antibiotika.

28 september 2011

I en avhandling från Lunds universitet presenteras en ny metod för diagnostik av bihåleinflammation. Det är Pernilla Sahlstrand Johnson, forskare och öron- näs- och halsläkare, som har provat och utvärderat den nya metoden.

Dopplerultraljudsgivare har visat sig kunna ge snabbt svar på om bihålan innehåller tunnflytande bihålevätska eller trögflytande var. För att få svar på det har man hittills behövt spola käkhålan.

Antibiotika behövs endast för patienter som har trögflytande var, för de med tunnflytande vätska finns andra behandlingsalternativ. På så sätt kan användandet av antibiotika minskas eftersom det bara behöver ges till de patienter som verkligen behöver det.

– Antibiotikaresistens betraktas som ett allt större problem. Var fjärde person i Sverige tar minst en kur antibiotika årligen, och många av dessa har fått diagnosen bihåleinflammation. En säkrare diagnos kan minska förskrivningen av antibiotika och rätt behandling kan även sänka kostnaderna, säger Pernilla Sahlstrand Johnson i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida