Mindre Apodos-användning ökar risken för felmedicinering

Mindre Apodos-användning ökar risken för felmedicinering
När Apodos inte används ökar risken för felmedicinering, varnar Birgit Bårring som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Karlsborg och Hjo. Arkivbild: Colourbox

När vårdcentralerna sparar in på kontrollerna av medicinutskrivningen till äldre riskerar de att felmedicineras, larmar den medicinskt ansvariga sjuksköterskan i Karlsborg och Hjo.

Enligt siffror från Läkemedelsverket för 2008 fick äldre över 80 år i Karlsborg flest mediciner i hela Skaraborg. Ändå använder vårdcentralerna och läkarna i Karlsborg allt mer sällan apotekets system Apodos,  som gör det lättare för alla vårdgivare att hålla koll på medicineringen.

– Det beror på att systemet kostar pengar. Vissa ser kostnaden före säkerheten för patienten. Delningen av dosetter har ökat, men det kan leda till fel, säger Birgit Bårring som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Karlsborg och Hjo, till   Sveriges Radio Skaraborg P4.

Enligt Birgit Bårring får äldre allt oftare två likadana mediciner, eller mediciner som tar ut varandra. Hon tycker att någon måste ta ansvar för att förbättra situationen. Gamla som inte själva kan kontrollera om de äter rätt medicin, behöver ha en samlad lista med sig överallt, så att det inte blir fel.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida