Forskning

Myggburet virus ökar risken för missfall

Myggburet virus ökar risken för missfall
Så här ser en mygga av arten Aedes mcintoshi ut. Det är den som sprider Rift Valley-feber.

Forskare vid Umeå universitet bekräftar misstankarna om att det myggburna Rift Valley-feberviruset kan orsaka missfall hos gravida. De har identifierat flera ämnen som minskar risken för infektion.

1 november 2016

Rift Valley-febervirus, RVFV, drabbar framför allt människor i delar av Afrika och Arabiska halvön i Asiens sydvästra hörn. Viruset sprids med myggor och är enligt biomedicinaren Maria Baundin en underskattad orsak till att människor i dessa delar av världen blir sjuka.

Maria Baundin är doktorand vid institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet. På fredag lägger hon fram en avhandling som bland annat bekräftar misstanken om att viruset kan orsaka missfall.

I en studie som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Lancet Global Health har hon och hennes kolleger jämfört 130 gravida kvinnor i Sudan som infekterats av RVFV med lika många friska kvinnor. Missfall var mer än sju gånger så vanligt bland de infekterade kvinnorna.

I en annan studie som finns med i avhandlingen beskriver Maria Baudin hur hon och hennes kolleger har utvecklat en snabb och säker metod för att identifiera molekyler som hindrar RVFV från att infektera celler. Av 28 000 olika molekyler har forskarna hittills identifierat sex ämnen som eventuellt skulle kunna användas för att utveckla ett läkemedel mot RVFV.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida