forskning

Ökning av antalet läkemedelstester

Ökning av antalet läkemedelstester
Läkemedelsforskningen ökar med fler kliniska prövningar i Sverige. Arkivbild: Mostphotos

Efter en kraftig nedgång ökar återigen antalet kliniska studier av läkemedel i Sverige.

25 januari 2016

Läkemedelsverket har börjat få in fler ansökningar om att testa nya läkemedel på människor, uppger Sveriges Radios vetenskapsredaktion.

Det är ett trendbrott, säger Ann Marie Janson Lang på enheten för kliniska prövningar och licenser på Läkemedelsverket.

– Om vi tittar på 2013 så kom det in tre sådana här ansökningar. 2014 var det 6 stycken och 2015 var det 19. Så det är en ganska stark ökning. Man kan säga att vi är tillbaka nu i Sverige på den ansökningsvolym som vi hade 2011.

En bidragande orsak kan vara att efter det att Astra Zeneca lade ner en stor del av sin forskningsverksamhet 2011 har det tillkommit nya företag, säger Ann Marie Janson Lang till Sveriges radio.

I en kommentar till programmet säger Apotekarsocietetens vd Karin Meyer att en stor del av förklaringen är att det finns en bra bas och kompetens i Sverige för läkemedelsforskning-och utveckling.

– Den höga kompetensnivå, kvalitét och trovärdighet vi har inom dessa områden gör att svenska och internationella företag ser Sverige som ett bra land att genomföra denna typ av studier. Detta är ytterligare ett bevis på vikten av att vi fortsätter satsa på klinisk forskning och utvecklar nära samarbeten mellan universitet, vård och industri, säger Karin Meyer i ett pressmeddelande.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida