Olagliga läkemedel

Privatimporterade läkemedel ofta narkotikaklassade

Privatimporterade läkemedel ofta narkotikaklassade
Stora mängder narkotiska preparat och bantningspiller beslagtogs av Läkemedelsverket, men även antibiotika. På bilden ses några av de 750 privatimporterade kapslarna med norfloxacin som myndigheten hittade. Foto: Tullverket

Även antibiotika är vanligt, vilket inte bara är riskabelt för dem som använder medicinen. Det bidrar också till ökad antibiotikaresistens.

Läkemedelsverket har nu analyserat de preparat som förra året togs i beslag under operation Pangea (se faktaruta).

De största beslagen innehöll narkotikaklassade läkemedel. Exempelvis hittades stora mängder sömnmedel.

Även olika typer av bantningspreparat togs i beslag. Analyserna visar att innehållet i dem inte alltid överensstämmer med märkningen på förpackningarna. Exempelvis hittades lokalbedövningsmedel, en antidepressiv substans och en substans som används för att bekämpa virus i de bantningspreparat som Läkemedelsverket fann vid förra årets razzia.

En stor del av de privatimporterade läkemedlen var antibiotika. I ett pressmeddelande varnar Läkemedelsverket för att självmedicinering med antibiotika innebär att dosen kan bli fel och att ingen kontroll görs av effekten. Det kan också bidra till ökad resistensutveckling.

– Budskapet är enkelt – köp bara receptbelagda läkemedel på godkända apotek – även när du handlar på internet, säger Ann-Kristin Arvidsson, gruppchef på Läkemedelsverket.

Operation Pangea…

... är en internationell operation mot olaglig läkemedelsförsäljning som samordnas av Interpol.

Tillslaget under 2015 var det sjunde i följd där svenska Läkemedelsverket deltog.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida