Skilda dataprogram ökar risken för fel dosmediciner

Skilda dataprogram ökar risken för fel dosmediciner
Tills problemet med dataprogrammen är löst rekommenderar Läkemedelskommittén ingen nyinsättning av ApoDos. Arkivbild: Apoteket

Tvingas dela läkemedel manuellt eftersom datasystemen inte kommunicerar med varandra.

Läkemedelskommittén i Jönköpings läns landsting har länge försökt att göra Socialstyrelsen uppmärksam på risker med dosförpackade mediciner. Efter ett halvår svarade myndigheten att det inte var deras bord.

Problemet är att två dataprogram, som används inom sjukvården över hela landet, inte kommunicerar med varandra. Det har lett till att patienter som får sina mediciner i ApoDos riskerar att få fel läkemedel eller fel doseringar.

Har slutat med nyinsättning

Det är programmen Cosmic, som används både på sjukhus och inom primärvård, och receptsystemet Pascal, som utgör säkerhetsriskerna. Patienternas läkemedelslistor förs inte över från det ena systemet till det andra.

Sedan det blev uppenbart har Läkemedelskommittén i Jönköping beslutat att inte rekommendera nyinsättning av ApoDos.

Det har lett till att 1 700 färre patienter numera får sina mediciner i dosförpackning. Samtidigt som 6 000 patienter som har ApoDos sedan tidigare i Jönköpings läns landsting fortfarande får sina mediciner på det viset.

Tvingas dela manuellt

– Vi bedömer inte att det innebär risker för de patienterna men det innebär definitivt merkostnader för kommunerna som har ansvar för patienterna. Vår rekommendation innebär att personal måste dela läkemedlen manuellt, i dosett. Därför sätter kommunerna press på oss för att upphäva rekommendationen, säger Sören Hansen, överläkare och ordförande i Läkemedelskommittén i Jönköpings läns landsting.

Vill ha stöd från myndigheten

Landstinget – och kommunerna – står inför ett dilemma och redan för ett halvår sedan skickade Läkemedelskommittén en riskanalys till Socialstyrelsen, Inspektionen för vård och omsorg och Läkemedelsverket. Svaret som gavs var att myndigheterna skulle diskutera frågan i en samverkansgrupp. Sedan hördes ingenting.

Förrän nyligen då en jurist från Socialstyrelsen lät hälsa att riskanalysen inte var deras bord. För två veckor sedan skrev Sören Hansen ett brev direkt till generaldirektör Lars-Erik Holm med en vädjan om ett råd. Hur ska landstinget göra med riskerna som de två icke-kompatibla systemen leder till?

Beklagar dröjsmålet

I går kväll svarade generaldirektören i ett mejl.

– Han beklagade att det hade tagit sex månader att få besked om att det inte var deras bord, sedan gav han mig adressen till Inspektionen för vård och omsorg. Så jag antar att det är dem jag ska kontakta.

Tills vidare står Läkemedelskommittén fast vid sin rekommendation att inte hantera läkemedel i dos-tjänsten för nya patienter.

– Vi hoppas att ett pilotprojekt med Nässjö kommun som startar inom kort ska bidra till att hitta en möjlig väg framåt, säger Sören Hansen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida