Sömntablett i droppet. Chefläkare vill ha svar om sjuksköterskans lämplighet

Sömntablett i droppet. Chefläkare vill ha svar om sjuksköterskans lämplighet
Chefläkaren vill veta om det är lämpligt att sjuksköterskan som blandade sömntablett i ett dropp går sin specialistutbildning. Arkivbild: Mostphotos

Vill veta om sjuksköterskan kan fullfölja sin specialistutbildning samtidigt som händelsen utreds.

19 februari 2014

Vårdfokus har tidigare berättat om sjuksköterskan som blandade en krossad sömntablett i droppet till en patient. Frågan är nu om sjuksköterskan, som har tio års erfarenhet, måste avbryta sin vidareutbildning.

I en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, frågar chefläkaren: Kan sjuksköterskan fullfölja sin planerade praktik då utredning från Ivo pågår?

Enligt Catharina Miller, inspektör vid Ivo, är frågan prioriterad. Men det behövs mer kunskap för att myndigheten ska kunna ta ställning. Hon har därför bett chefläkaren att så fort som möjligt se till att myndigheten får de handlingar som behövs.

– Allt vi har är en kort anmälan. Vi behöver veta mycket mer än så. Var det första gången sjuksköterskan gjort ett allvarligt misstag? Var hon ensam och stressad? Fanns det annat som påverkade? Det är många frågor som är obesvarade, säger Catharina Miller.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida