Stoppar försäljningen av Subutex

Stoppar försäljningen av Subutex
Den illegala försäljningen och missbruket av läkemedlet Subutex har ökat och preparatet dras nu bort från den svenska marknaden. Arkivbild: Colourbox

Läkemedelsföretaget Reckitt Benckiser har i samråd med Läkemedelsverket beslutat att dra in Subutex från den svenska marknaden. Läkemedlet, som ges på recept mot heroinberoende, missbrukas och används allt oftare som en drog.

23 november 2012

– Vi har diskuterat det här med både Läkemedelsverket och Socialstyrelsen under en längre tid och eftersom vi får allt fler rapporter om missbruk har vi valt att dra in Subutex helt från januari nästa år, säger Claes Nordenson, produktchef på Reckitt Benckiser till Vårdfokus.

Redan 2005 gjorde den illegala försäljningen av Subutex att Socialstyrelsen införde restriktioner för förskrivningen. 2008 hölls en hearing för att diskutera problemet med det tilltagande missbruket av Subutex och resultatet blev att Läkemedelsverket förordade Suboxone som förstahandsalternativ.

– Suboxone kan inte missbrukas på samma sätt, man mår inte bra om man injicerar det, förklarar Claes Nordenson.

Trots Läkemedelsverkets rekommendationer från 2008 har förskrivningen av Subutex fortsatt samtidigt som den illegala försäljningen och missbruket tilltagit.

Kritiska röster från patientorganisationer har dessutom hävdat att ersättningspreparatet Suboxone inte fungerar lika bra.

– De vetenskapliga utvärderingar som har gjorts visar att Suboxone är lika effektivt och inte har fler biverkningar. För vår del känns det inte bra att bidra till missbruk, därför drar vi nu tillbaka Subutex helt, säger Claes Nordenson på Reckitt Benckiser.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida