forskning

Stora förhoppningar kring nytt sätt att dämpa inflammation

Stora förhoppningar kring nytt sätt att dämpa inflammation
Thomas Helleday, forskare vid Karolinska institutet, har lett studien. Foto: Karolinska institutet.

Genom att hämma ett särskilt protein minskar signalerna som triggar igång inflammationen. En upptäckt från Karolinska institutet ger hopp om nya sätt att behandla inflammationssjukdomar som sepsis, KOL och allvarlig astma.

– Vi har utvecklat en ny läkemedelsmolekyl som dämpar inflammation. Den verkar mot ett protein som vi tror är en generell mekanism för hur inflammation sätts igång i kroppens celler, säger professor Thomas Helleday, institutionen för onkologi-patologi vid Karolinska Institutet, som lett studien.

Studien är ett tvärvetenskapligt samarbete mellan flera universitet och publiceras i Science.

Upptäckten kommer från mångårig forskning i Thomas Helledays forskargrupp kring kroppens sätt att reparera DNA. Flera genombrott har redan redovisats, som bland annat lett till en ny behandling mot ärftlig bröst- och äggstockscancer med så kallade PARP-hämmare.

Det var när forskarna studerade DNA-reparationer som de upptäckte att en molekyl som reparerar syreskador i DNA också dämpar inflammationer. I försök på möss med akut lungsjukdom lyckades forskarna dämpa mössens inflammation.

– Detta är en upptäckt som skulle kunna leda till en ny behandling av ett mycket allvarligt tillstånd. Nu går vi vidare och undersöker om detta kan leda till nya behandlingar av fler inflammatoriska sjukdomar, i syfte att bota eller lindra sjukdomar som sepsis, KOL och allvarlig astma, säger professor Thomas Helleday.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida