Syntetiskt dna kan bli nytt smart antibiotika

Syntetiskt dna kan bli nytt smart antibiotika
Med hjälp av syntetisk biologi har immunförsvaret så att bakterien klipper sönder sitt eget dna. Arkivbild: Mostphotos

Bakterierna dödar sig själva.

Det är tidningen Ny Teknik som rapporterar om en grupp amerikanska forskare som med hjälp av ett syntetiskt biologiskt system utvecklat teknik för en ny sorts antibiotika som gör att bakterierna tar livet av sig själva. Andra viktiga bakterier, som behövs för ett fungerande immunsystem lämnas i fred och därmed förhindras resistensutveckling.

– Vi har exempelvis kunnat döda Salmonella i en bakteriekultur utan att påverka goda bakterier som normalt finns i tarmarna, säger Chase Biesel, assisterande professor vid North Carolina state university, till tidningen.

Deras forskning går ut på att lura bakteriernas immunförsvar, det så kallade Crisp-cas-systemet. Med hjälp av syntetisk biologi har forskarna kodat om immunförsvaret så att bakterien klipper sönder sitt eget dna på ett sätt som dödar den.

Ännu återstår mycket forskning och metoden har inte prövats på människa. Men om forskningen håller vad den lovar kan upptäckten av Crispr mycket väl leda till ett framtida nobelpris, tror Erik Gullberg, civilingenjör i teknisk biologi vid Uppsala universitet som själv bedriver forskning inom området.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida