Trendbrott. Äldre tar färre läkemedel

Trendbrott. Äldre tar färre läkemedel
Regeringens äldresamordnare Eva Nilsson Bågenholm.

Nu minskar för första gången den farliga överanvändningen av läkemedel till äldre. Mycket tack vare sjuk- och undersköterskorna i äldrevården.

22 januari 2013

Omkring en fjärdedel av alla dödsfall som beror på läkemedelsbiverkningar eller förgiftningar hos äldre skulle kunna undvikas, enligt Socialstyrelsen. Fram till förra året har medicineringen av äldre fortsatt att öka. Men nu är den dåliga trenden bruten.

Under förra året lyckades samtliga landsting i Sverige minska antalet läkemedel till äldre med drygt sex procent i snitt.

De landsting som har lyckats bäst har varit duktigast på att utbilda alla personalgrupper inom äldrevården om läkemedels biverkningar och alternativ till mediciner, enligt regeringens äldresamordnare Eva Nilsson Bågenholm.

– Tidigare har man riktat sig till läkarna för att få ner läkemedelsanvändningen. Nu har mn vänt sig till alla, sjuksköterskor och framför allt undersköterskor, de som träffar de äldre mest, säger hon till Vårdfokus.

Snabb dålig lösning

Enligt Eva Nilsson Bågenholm ropar personalen inom äldreomsorgen många gånger för snabbt efter piller när en boende sover dåligt eller är orolig.  Den lyckade utbildningen som fått ner läkemedelsanvändningen har bland annat handlat om att hitta andra metoder.

En äldre person med sömnstörningar kanske behöver äta senare för att kunna sova bättre och inte vara hungrig på natten. Oro kanske kan lindras med massage .

– Alla i personalgruppen måste förstå att läkemedel är en snabb lösning, men inte den bästa.

Mycket arbete kvar

Trots att alla landsting lyckades få ner läkemedelsanvändningen hos äldre under förra året var det bara två som nådde regeringens mål med en minskning på tio procent.

Två landsting i mål

  • Västmanland och Blekinge får dela på 200 miljoner för att de under 2012 lyckades nå målet i regeringens satsning på att få ner läkemedelsanvändningen bland äldre.
  • Blekinge lyckades med en minskning på 15 procent. Västmanland klarade precis målet med en minskning på 10 procent.
  • Övriga landsting nådde inte ända fram, därför fryser 125 miljoner kronor i satsningen inne.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida