”Vanligt att äldre får depression av ögondroppar”

Vi måste få fler läkemedelsstudier på äldre över 80 år. Det säger Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet. Bland hans patienter får hälften psykiska biverkningar av sina ögondroppar.

Yngve Gustafson är mycket kritisk till läkemedelsbehandlingen av äldre.

– Man ger äldre värktabletter utan att fråga sig varför de har ont, sömntabletter utan att fråga sig varför de inte sover och så vidare. I stället måste man naturligtvis ta reda på och behandla orsaken.

Han anser att med bättre kvalitet i läkemedelsbehandlingen skulle kostnaden för biverkningar kunna halveras och naturligtvis skulle patienterna må bättre.

Kunskap saknas

Problemen bottnar i en kunskapsbrist om åldrandet inom sjukvården, anser Yngve Gustafson, som vill se en satsning på utbildning.

– Om man inte vet att äldre har annorlunda symtom vid sjukdom så fattar man inte att patientens blindtarmsinflammation yttrar sig som mardrömmar, eller att patientens ögondroppar är orsaken till att de är deprimerade eller att de får hallucinationer. Av de patienter jag har får varannan psykiska biverkningar av sina ögondroppar, i Fass står det en på tusen. Det är därför läkemedel måste studeras på patienter över 80 år.

Tiopunktsprogram

Yngve Gustafsons har tagit fram ett 10-punktsprogram för en bättre och billigare äldrevård. Det kan du läsa om du går till länken under ”Läs mer”. Där finns också en längre intervju med Yngve Gustafson från Tema: Framtidens äldrevård i Vårdfokus nr. 4/2011.  

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida