Var femte svensk beredd köpa olagliga läkemedel

Var femte svensk beredd köpa olagliga läkemedel
Många kan tänka sig att köpa olagliga läkemedel på nätet. Arkivbild: Mostphotos

Trots att de receptbelagda läkemedel som säljs via oseriösa webbplatser kan innehålla något helt annat än det som står på förpackningen är var femte svensk beredd att köpa läkemedel på det sättet.

Läkemedelsverket har med enkätstudier undersökt svenskarnas attityder till att köpa läkemedel på otillåtna försäljningsställen, till exempel internet. I den senaste studien ingick 3 500 personer, 15 till 64 år.

Hela 60 procent tycker att de själva är ganska bra på att bedöma vilka receptbelagda läkemedel de behöver. Var femte kan också tänka sig att köpa läkemedel på annat sätt än via apotek, till exempel på webben, utan vare sig läkarkontakt eller recept.

De oseriösa webbplatser som marknadsför läkemedel på detta sätt ger sken av att legitimerade läkare och godkända apotek är inblandade. Men det är näst intill omöjligt att ta reda på hur det är med den saken.

– Som konsument ska man vara uppmärksam på webbplatser som säljer receptförlagda läkemedel till konsumenter utan recept från vården. Den typen av verksamheter är alltid olagliga, säger Carolina Birgner, utredare på Läkemedelsverket.

Hon påminner också om att läkemedelsförsäkringen inte gäller om ett olagligt läkemedel orsakar skada.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida