Vill drogtesta efter svinn på boende i Östersund

Vill drogtesta efter svinn på boende i Östersund
Ingen vet om tjuven missbrukar? Han eller hon kanske stjäl för att sälja. Foto Colourbox.

Efter ett omfattande läkemedelssvinn på ett boende i Östersund vill kommunen drogtesta all personal. Vårdförbundet avråder bestämt.

– Det vanliga är att man har en eller två som blir misstänkta och att man då ber dem om en frivillig drogtest. Nu har det blivit en olustig stämning i vårdgruppen, säger Kristina Fluur Hedman, Vårdförbundets avdelningsordförande i Jämtland.

Morfin, Citodon och Tradalon

De ansvariga cheferna vill drogtesta all personal. Den största gruppen är kommunals medlemmar som arbetar på boendet. Vårdförbundets har medlemmar i de mobila enheter som besöker kommunens boenden, disktriktsköterskor och sjuksköterskor som arbetar kvällar och helger. Till det kommer vikarier och personal från bemanningsföretag.

– Vad är det som säger att tjuven missbrukar? Han eller hon kanske stjäl för att sälja. Det är hela kartor Morfin, Citodon och Tradolan som har försvunnit, säger Kristina Fluur Hedman.

Hon tror att om tjuven är en missbrukare så känner han eller hon till drogernas halveringstid och kommer inte till testning förrän drogerna har gått ur kroppen. 

Pågått sedan september

–Jag förstår inte varför man inte har anmält stölderna och kallat in kommunens medicinsk ansvariga sjuksköterska för att hantera situationen och upprätta rutiner. Svinnet har pågått sedan september och accelererat och det är väldigt många nycklar i omlopp.

Anhöriga till boende har konstaterat att de läkemedel som de harhämtat ut har tagit slut mycket fortare än de borde ha gjort.

Sjuksköterskorna har nycklar både till boendets centrala läkemedelsförråd och till de medicinskåp som de boende har i sina lägenheter. Dit har också undersköterskorna nycklar. När läkemedlen i medicinskåpen tar slut fyller en sjuksköterska på.

Även på andra boenden

Det är både från rummen och centralförrådet som medicinerna har försvunnit. Hur mycket vet man inte. Men man vet att svinn förekommer också på andra boenden.

–  Värst av allt är att patienter kan ha gått miste om smärtlindring, konstaterar Kristina Fluur Hedman.

Enligt områdeschefen Per- Erik Backlund har ledningen beslutat att tills vidare avvakta med drogtesterna sedan tre – fyra ur personalen har blivit upprörda.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida