Vill sänka priset på läkemedel med gemensamma upphandlingar

Vill sänka priset på läkemedel med gemensamma upphandlingar
Ett sätt att få billigare läkemedel är gemensamma upphandlingar, tror SKL, och startar ett projekt. Arkivbild: Colourbox

Nu startar arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, ett projekt för att få till bättre upphandlingar av läkemedel. I dag betalar landstingen olika mycket för läkemedel.

Med ett projekt vill nu SKL komma fram till en strategi för bättre upphandlingar. Landstingen köper i dag in läkemedel för sju miljarder kronor per år. För en tredjedel av den summan, drygt två miljarder, görs upphandlingar. För resten av pengarna köper landstingen in läkemedel till samma pris som apoteken.

Dels betalar landstingen olika mycket för läkemedel eftersom de har gjort olika bra upphandlingar, dels har kostnaderna ökat, bland annat beroende på de dyra läkemedel som används i behandling av cancer.

Gemensamma avtal

SKL anser att det bör gå att kapa kostnader med ökad samordning. Ofta gör varje landsting sina egna upphandlingar, men det förekommer också redan nu att landsting upphandlar tillsammans. Det lönar sig inte att upphandla allt, säger Göran Stiernstedt, chef för avdelning vård och omsorg, men han hoppas på gemensamma upphandlingar, landstingen emellan.

– Vi behöver komma fram till en strategi för upphandling av läkemedel. Frågan är om landstingen genom att gå ihop kan få ett bättre utfall. Det är bättre att spara i upphandlingar än på personal, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida