Vinner Guldpillret för bättre läkemedelshantering i hemsjukvården

Vinner Guldpillret för bättre läkemedelshantering i hemsjukvården
Läkemedelshanteringen inom hemsjukvården har stora brister på många håll - men i Norrtälje har man hittat en modell som fungerar. Arkivbild: Mostphotos

Vårdbolaget TioHundra i Norrtälje fick priset för sin kvalitetssäkrade läkemedelshantering som utvecklats på initiativ av sjuksköterskor och apotekare.

7 oktober 2015

I samarbete mellan olika professioner har brister i hemsjukvårdens läkemedelshantering åtgärdats. Patientsäkerheten har ökat – men även personalen har fått en tryggare arbetsmiljö genom tydliga arbetsprocesser, ansvar och rutiner.

I dag fick TioHundra i Norrtälje ta emot Dagens Medicins och Läkemedelsförsäkringens pris Guldpillret för det arbetet. Så här skriver juryn i sin motivering:

”Vinnarna har utvecklat en ny arbetsmodell för kvalitetssäkrad läkemedelshantering inom hemsjukvården. Ett framgångsrikt förbättringsarbete som bygger på ett gott samarbete mellan olika yrkesgrupper. Tydliga krav, strikta rutiner och investeringar i ombyggnationer har möjliggjort en patientsäker och lagenlig läkemedelshantering. Modellen är en utmärkt förebild för läkemedelshantering för hemsjukvården som på många håll kämpar med stora brister.”

– En allt större del av vården av äldre utförs i dag i hemmet. Därför är det glädjande att årets pristagare visar att hemsjukvården kan erbjuda en kvalitetssäkrad läkemedelshantering med hög standard, säger Anders Öhlén, vd för Läkemedelsförsäkringen och juryns ordförande.

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro har ingått i juryn.

Guldpillret

  • Guldpillret delas i år ut för sjätte gången.
  • Priset instiftades 2010 av Läkemedelsförsäkringen och tidningarna Dagens Medicin och Dagens Apotek.
  • Syftet med priset är att uppmärksamma behovet av en bättre och säkrare läkemedelsanvändning, för att minska risken för läkemedelsskador.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida