580 protesterar mot låga löner i Helsingborg

Sjuksköterskor, biomedicinska analytiker och barnmorskor på Helsingborgs lasarett har skrivit på en protestlista mot de låga lönerna. På måndag skickas den till politiker och sjukhusledning.

Vårdförbundets medlemmar på Helsingborgs lasarett är lika missnöjda som på andra håll i landet. ”5 000 kronor i månaden – bums”, det tycker sjuksköterskan Cecilia Kadanik och hennes kolleger är ett rimligt krav.

– Jag har själv varit undersköterska och vet hur mycket mer krävande det är att vara sjuksköterska. Jag har frågat vår personalchef om han tycker det är rimligt att jag ska gå ned i lön, men det är som att prata med en vägg. Det enda svar vi får är att det inte finns några pengar, säger Cecilia Kadanik.

Medlemmarna är trötta på sina låga löner och trötta på överbeläggningar och på allt fler arbetsuppgifter.

– Stämningen är uppgiven. Trots att vi strejkade i mitten av nittiotalet så hände ju inte speciellt mycket med lönerna.

Ingen lönespridning

På Helsingborgs lasarett är ingångslönen 18 500 kronor per månad och den som efter 30 år i yrket snart går i pension tjänar 23 800 kronor. Någon lönespridning att tala om finns inte.

– Man får samma ingångslön oavsett bakgrund – det är likadant över hela regionen. Fast vi har hört att de som är anställda i kommunen får ett par tusen kronor mer och många undrar hur det kan komma sig, säger Cecilia Kadanik.

Protestlistan har fått 580 namnunderskrifter och på måndag ska den skickas till landstingspolitiker både regionalt och centralt, samt till sjukvårdsdirektören. Lördagen den 15 mars klockan 11 kommer Vårdförbundets medlemmar dessutom att demonstrera utanför Helsingborgs sjukhus huvudentré.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida