Akademiska lockar med akuthöjda löner för sjuksköterskor

Akademiska lockar med akuthöjda löner för sjuksköterskor
Grundutbildade sjuksköterskor vid Akademiska sjukhuset får tusen kronor mer i lön från och med den 1 juni. Foto: Akademiska sjukhuset

Efter den senaste tidens stora brist på sjuksköterskor vid Akademiska sjukhuset i Uppsala höjs lönerna. Grundutbildade får 1 000 kronor  mer  i lön från och med den 1 juni och mer efter nyår.

Förra veckan kom beskedet att sjuksköterskebristen vid Akademiskas infektionsklinik lett till att 7 av totalt 28 vårdplatser tvingats stängas. Sedan tidigare har Akademiska försökt tackla bristen med rekryteringsbonusar och semesteromläggningar. Men nu väljer lättar sjukhuset också på plånboken och höjer grundlönen.

1 500 fram till årskiftet

Från och med den 1 juni 2013 höjs lönen med tusen kronor för alla sjuksköterskor med grundutbildning och vid årsskiftet  ytterligare 500 kronor. Dessutom ska ett traineeprogram för nyutbildade sjuksköterskor införas till hösten. Programmet sträcker sig över ett och ett halvt år och syftar till att deltagarna ska få bredda sin kompetens genom att provarbeta på olika divisioner.

– Vi vidtar både kort- och långsiktiga åtgärder för att kunna hålla vårdplatser öppna och ge den vård som förväntas av sjukhuset. Förhoppningen är att vi både ska kunna behålla och rekrytera nya sjuksköterskor, säger Akademiska sjukhusets HR-direktör Inger Thorén.

Enligt Akademiska grundar sig beslutet att höja lönerna på en löneanalys som visar att sjukhusets allmänsjuksköterskor ligger lägre i lön än i övriga landet.

Vårdförbundet: ”Sent, men bra”

Monica Hedström Carlsson, ordförande för Vårdförbundet Uppsala, tycker att sjukhusets agerande kommer sent, men att det är ett steg i rätt riktning.
– Akademiska har rasat från plats tre, fyra i landet när det gäller löner till att i dag ligga näst sist. Sedan får man inte glömma att titta på övriga grupper, till exempel specialistutbildade som också halkar efter. Men det här är i alla fall en början, säger Monica Hedström Carlsson.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida