AVTAL. Vissa minskar lägstlönerna igen

Från flera håll i landet har rapporter kommit in om att arbetsgivare åter håller nere lägstlönerna.

När Vårdförbundet skrev på löneavtalet 2008 innebar det bland annat att alla som under 2009 hade arbetat minst ett år i yrket skulle få en lägsta lön på 21 100 kronor. ??

Flera medlemmar inom Norrbottens läns landsting har hört av sig till Vårdförbundet och berättat att de i år har arbetat ett år i yrket, men trots det inte har lyckats få upp lönen till 21 100.?

Arbetsgivaren har hänvisat till avtalet där det står uttalat att detta endast gällde under 2009. De som i år har arbetat ett år kommer alltså inte alltid upp till den nivån eftersom det nu är 2010.?

– Det är olyckligt. Vi måste få våra arbetsgivare att tänka långsiktigt. Vi har en samsyn med förhandlingschefen och personalenheten om att kollektivet måste upp lönemässigt. Tyvärr tycks inte alla arbetsgivare vara medvetna om detta lokalt, säger Katarina Johansson, ordförande i Vårdförbundets avdelning i Norrbotten.?Även Vårdförbundets chefsförhandlare Kerstin Sjöström har fått signaler om att arbetsgivare på andra orter gör på samma sätt.??

– Den garanterade lönen på 21 100 under 2009 var en kompromiss med SKL, Sveriges kommuner och landsting, när avtalet skrevs. Men på de flesta ställen i landet är vi överens med arbetsgivarna om att det är den lägsta lön som gäller även i dag, säger hon.??

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida