Avtalet om åtta procents löneökning gäller i Skåne

Den 1 januari faller andra steget i Vårdförbundets avtal i Region Skåne ut. Löneökningen blir 8 procent, och den påverkas inte av om det centrala avtalet skulle sägas upp.

28 oktober 2009

För drygt ett år sedan var regionen och Vårdförbundet i Skåne klara med sitt avtal. Det blev ett treårsavtal på sammanlagt 14 procent. Priset Vårdförbundet fick betala var att det inte blev några löneökningar 2009.

Men om knappt två månader faller steg 2 i avtalet ut: en garanterad löneökning med 8 procent ovanpå de 4 procent som gäller från 1 juni 2008.

– Avtalet gäller, oavsett om SKL centralt säger upp avtalet med Vårdförbundet eller inte, försäkrar förhandlingschefen Gösta Rehnstam.

Avtalet gäller

Förklaringen är enkel: det centrala avtalet kan visserligen sägas upp i år, men gäller likafullt fram till den 1 april nästa år. Och då har Region Skånes avtal med Vårdförbundet redan trätt i kraft.

Gösta Rehnstam vill inte riktig svara på frågan om han inte ångrar att regionen slöt avtalet på de nivåer man gjorde.

– Det var vad vi var överens om då och det är det avtal som gäller, säger han.

Oklart om 2011

Vad som händer med det tredje steget, det vill säga de 2 procent som enligt det lokala avtalet ska falla ut 2011, vill han inte spekulera i. I dagsläget tycker han att det viktigaste är att möta den oro som har väckts på olika håll om att de 8 procenten från den 1 januari 2010 skulle vara i fara.

Däremot tycker han att det är naturligt att man på central nivå funderar över om man ska utnyttja uppsägningsklausulen eller inte.

– Det ligger i konstruktionen. Världen ser annorlunda ut nu än den gjorde när avtalet skrevs på, säger han och påminner om att Vårdförbundet gjorde likadant 2007.

Nöjd med beskedet

Pia Arndorff är nöjd med beskedet från Gösta Rehnstam.

– Det är skönt att vi har en samsyn om detta att de 8 procenten gäller, och att man inte rör i ett ingånget avtal, säger hon.

Inte heller hon vill spekulera i vad som händer med de 2 procenten 2011.

– Vi får avvakta vad som händer centralt, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida