Avtalsrörelsen det svängde om

När Östersundsbandet Rubens blås stödde förbundets lönekamp med nyskrivna sånger blev det ös i avtalsrörelsen.

Än i dag kommer gamla sjuksköterskor fram till mig och berättar att de fortfarande kan alla texterna och även deras barn sjunger med.«

Pelle Högberg berättar glatt om det kassettband med kampsånger som han och hans kamrater spelade in 1986. Pelle var då anestesisjuksköterska och ordförande för Vårdförbundet i Jämtland. Tillsammans med sjuksköterskorna Håkan Hägg och Lasse Persson samt distriktsläkarna Göran Umefjord och Anders Berglund bildade han gruppen Rubens blås.

Kassettbandet med sånger om vården, Vitrock, hörde samman med avtalsrörelsen 1985-86. Sångerna framfördes av Rubens blås på bland annat strejkmöten och andra medlemsmöten i hela landet. Kassettbandet som de spelade in gick åt som smör i solsken.

– Jag tror att det såldes i över 7 000 exemplar. Det är en bra siffra för den typen av musik. Och då ska man tänka på att bandet inte såldes i affärerna utan i samband med möten och direkt till medlemmar som hört talas om det, säger Pelle Högberg.
Låtarna på bandet hade namn som »Vi är beredda«, »Benet« och »Nu får det vara slut« och handlade bland annat om lön, överbeläggningar och infryst rast.
– Det var frågor som var högaktuella då, och tyvärr tror jag att det inte har skett så stora förändringar, säger Pelle Högberg.

Vitrock var en samproduktion mellan Rubens blås och Vårdförbundet (då shstf). Förbundet (förslaget kom från informationschefen Kjell Vagnhammar) betalade studioinspelningen och Rubens blås stod för text och musik.

– Det var en lönande affär för Vårdförbundet. Försäljningen betalade inte bara kostnaderna, det blev ett överskott på över 100 000 kronor. De pengarna gav vi till Avtal 86-kampanjen, berättar Pelle Högberg.

För honom var det naturligt att kombinera det fackliga jobbet med musik. Redan i slutet av 60-talet spelade han och sjöng i bandet Arbetets söner och döttrar i Stockholm. Han var också med om att starta rockbandet Löpande bandet med bluesartisten Rolf Wikström.

Pelle Högberg säger att musiken kan fylla en funktion i många sammanhang.

– Det är ett sätt att enas och skapa samhörighet. Genom musiken går det också att skapa opinion. Budskapet kan förstärkas på ett lättsammare sätt. Man kan också nå fler, de som tycker att det är tråkigt att läsa informationsblad och broschyrer. Vi märkte under Avtal -86 att det kom fler till möten där Rubens blås var med än till andra möten.

Rubens blås finns inte kvar i dag, där-emot bandet Vitrock.

– Jag är den enda där som är kvar från Rubens blås. Vi spelar mest rock, men ibland drar vi de gamla låtarna från 1986.

Pelle Högberg är inte heller kvar i vården. I dag har han ett företag i Öster-
sund som bland annat arbetar med distansutbildningar på Internet, till exempel för Vårdförbundet.

– Genom det fackliga arbetet fick jag nya vyer, blev nyfiken på det som finns utanför vården. Efter avtalsrörelsen 1986 – jag var väldigt besviken över hur den slutade –  läste jag systemvetenskap och startade sedan mitt företag, berättar han.

Du som vill lyssna på Vitrock kan gå in på www.vitrock.webb-plats.se. Där finns även texterna och låtarna går att ladda ned.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida