Bemanningsföretagen inom vården har fullt upp inför sommaren

Trycket på bemanningsföretagen inom vården är hårt inför sommaren. Många sliter i sjuksköterskorna — vilket ökar chansen till högre lön.

I landsting och kommuner runt om i Sverige rapporteras nära nog dagligen om bristen på såväl grundutbilades sjuksköterskor som specialistsjuksköterskor. Enligt Miljöpartiet ökade i fjol kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor med hela 33 procent bara i Stockholmsområdet. Notan landade på 100 miljoner kronor.

Hyrsjuksköterskor kan tjäna tusentals kronor mer än fast personal. Enligt Gotlands Allehanda finns det bemanningsföretag som just nu erbjuder upp till 18 000 kronor i bonus till sjuksköterskor som vill jobba på Gotland i sommar.

Bilden bekräftas

Vårdfokus rundringning till några av de stora bemanningsföretagen som hyr ut sjuksköterskor visar mycket riktigt att det är stor efterfrågan från såväl sjukhus som vårdcentraler och mindre läkarmottagningar.

Pierre Eriksson, vd på Prime Care tror att det kommer att bli värre än någonsin i år.

– Det är många som sliter i sjuksköterskor över hela linjen, säger han.

Krävs erfarenhet

Efterfrågan gäller alla kompetenser men mest de som har minst två års arbetslivserfarenhet eftersom avtalen med kommuner och landsting ofta ser ut så.

Adecco vittnar om ”hur många uppdrag som helst” och att svårigheten för företaget snarare ligger i att få tag på sjuksköterskor.

På Xtra Care märker man ett stort behov av sjuksköterskor inom synnerhet kirurgi och anestesi.

Kan ge högre lön

Huggsexan om sjuksköterskor är en chans att få upp lönen, menar Pierre Eriksson på Prime Care.

– Flera arbetsgivare ökar trycket uppåt även om det alltid finns en övre gräns, annars blir det ingen bra affär för oss.

Han vill, i likhet med de andra bolagen, inte ange några siffror men menar att 22 000 kronor för en nyutexaminerad är ”helt absurt”.

– Då kan man nästan lika gärna vända hamburgare.

Utöver lönen lockar bemanningsföretagen med möjligheten att få lön varje vecka och styra över sitt eget schema.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida