Bjurholm: Sjuksköterskor trötta på låga löner och avsaknad av mål

Bjurholm: Sjuksköterskor trötta på låga löner och avsaknad av mål
Bjurholm - naturskön kommun som saknar både löneutveckling för sjuksköterskor, och mål för vården av äldre.

Vårdförbundets medlemmar i Bjurholms kommun är trötta på låga löner, traditionella förhandlingar och avsaknaden av mål för verksamheten. Kommunalrådet håller med om det mesta och lovar bättring.

26 november 2010

Bjurholm är Sveriges minsta kommun. Den är en av de sämsta på löneutveckling för sjuksköterskor också. Vårdförbundet har sju medlemmar i kommunen. En av dem är Hans-Roland Lövling som har varit kommunsjuksköterska i 20 år och har en månadslön på 24 950 kronor.

– En kollega i grannkommunen Vännäs har sju års kortare anställning än jag och 1 500 kronor mer i månaden, säger han.

Sjuksköterskorna är trötta på att kommunen inte vill satsa på deras löner. Ekonomin styr, säger Hans-Roland Lövling. För någon annan anledning till att chefer och politiker inte hörsammar deras krav kan han inte finna.

– Kommunen spar pengar genom att hålla ner våra löner. De vet att det inte finns så gott om arbetstillfällen här och att vi inte har mycket till alternativ arbetsmarknad.

Inga lönesamtal

Lönesamtal är det heller inte fråga om. Inte mycket att samtala om när arbetsgivaren delar ut enligt en fastlagd pott. Och dessutom med inställningen att alla ska behandlas lika.

Men missnöjet gäller inte bara lönenivåerna och löneutvecklingen. Kommunen saknar dessutom mål för verksamheten. Lena Arctaedius, styrelseledamot i Vårdförbundets avdelning i Västerbotten, har varit i Bjurholm flera gånger och pratat med personalchefer, äldreomsorgschefer och kommunpolitiker om bristen på både lönekriterier och på verksamhetsmål.

– Det är 2010 och de har inga lönekriterier och därmed ingen individuell lönesättning. Efter alla dessa år har de fortfarande traditionella förhandlingar, säger hon.

Att kommunen dessutom saknar mål för sin äldrevård är kanske ännu mer pinsamt.

– Varje gång vi har påtalat det har arbetsgivaren sagt att de ska ta upp frågan i omsorgsnämnden. Men ingenting händer. Utan mål och utan lönekriterier vet inte våra medlemmar vad de ska göra för att bidra till verksamhetens utveckling, säger Lena Arctaedius.

”Vi har släpat efter”

Ingemar Nyman är kommunalråd (M) och ordförande i kommunstyrelsen i Bjurholm. Han instämmer i kritiken.

– Vi har släpat efter. Jag måste vara ärlig och erkänna det, säger han.

Men det ska bli bättring, lovar han också. Efter kritik från revisorerna för avsaknaden av mål för verksamheten pågår nu arbetet med att ta fram sådana. De mål som ska presenteras omfattar såväl medborgare som ekonomi och personal. Ett mål när det gäller personalen är att kommunen ska verka för en god arbetsmiljö som främjar kreativiteten.

Även när det gäller lönekriterier är Ingemar Nyman självkritisk.

– Vi har varit dåliga på det och håller på att ta fram sådana. När vi tillsammans med parterna har tagit fram kriterier ska vi också bli bättre på individuell lönesättning.

Lönenivåerna tycker han däremot inte att det är något fel på.

– Vad jag vet sticker vi inte ut och är sämre än våra grannkommuner, säger Ingemar Nyman.

Enligt statistik från Vårdförbundet ligger Bjurholm i bottenskiktet när det gäller lönenivåerna bland 13 av Västerbottens kommuner. Hans-Roland Lövling och Lena Arctaedius är båda skeptiska till kommunalrådets självrannsakan och löften om bättring.

– Självkritik räcker inte. Vi har hört att det ska bli bättre för länge. Nu måste det hända något också, säger Lena Arctaedius.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida