Dålig lönespridning hotar jobben visar ny rapport
Välutbildade har jobb, lågutbildade går utan. Det beror enligt Konjunkturinstitutet på att löneskillnaderna mellan de båda grupperna är för små.
I går släppte Konjunkturinstitutet, KI, sin årliga lönebildningsrapport .
Av dem med minst gymnasieutbildning har mellan 85 och 90 procent jobb; bland dem som har kortare utbildningar är sysselsättningsgraden bara 75 procent bland män och 65 procent bland kvinnor.
Samtidigt är löneskillnaderna mellan dessa grupper små. Svensk arbetsmarknad har därför svårt att skapa jobb för dem med kort utbildning eller som av andra skäl har låg produktivitet.
”En analys av olika grupper utanför arbetsmarknad och sysselsättning antyder att höga minimilöner kan hålla tillbaka sysselsättningsökningen. Detta motiverar försiktighet i minimilönehöjningar, och en kompetenshöjande arbetsmarknadspolitik”, skriver KI i ett pressmeddelande.
Jämställdhetspott fungerade inte
Yrken som domineras av män har generellt sett högre löner än kvinnodominerade yrken. LO:s jämställdhetspott i avtalen 2007 skulle höja lönerna i de kvinnodominerade yrkena. Det fungerade det första året, men enligt KI:s analys har utvecklingen varit den motsatta 2008 och 2009.
KI konstaterar att parterna på arbetsmarknaden har slutit avtal på måttfull nivå. Institutet tror att löneökningarna kommer att ligga på 2,3 procent årligen 2010-2012. Det är inom de ramar KI har satt upp – mellan 1 och 2,5 procent – som gynnar produktion och sysselsättning bäst.
Trots det kommer arbetslösheten att ligga kvar på höga nivåer under hela den här perioden, delvis beroende på att produktiviteten ökar starkt. Färre gör helt enkelt mer, de andra får fortsatt gå arbetslösa.