Protest i Kalmar

De kräver en rejäl lönesatsning

De kräver en rejäl lönesatsning
Mellan 80 och 100 personer deltog i tisdagskvällens manifestation utanför regionhuset i Kalmar på tisdagskvällen. Foto: Pia Olofsson.

Vårdförbundets medlemmar i Kalmar har fått nog. I går kväll samlades närmare 100 personer utanför regionhuset i en manifestation för bättre löner och villkor.

15 januari 2020

– Politikerna måste få upp ögonen för att det sker en flykt från sjukhuset. Sjuksköterskor säger upp sig och lämnar regionen för att de inte känner sig sedda och värderade, säger Jenny Salebäck, sjuksköterska på onkologkliniken vid Länssjukhuset i Kalmar och en av initiativtagarna till manifestationen.

Hon berättar att det finns ett stort missnöje på hela sjukhuset alltsedan förra årets löner blev klara.

Sämsta lönelyftet på länge

– Vi trodde att vi skulle få ett ordentligt lönelyft utifrån det avtal som Vårdförbundet förhandlat fram och så blev det en av de sämsta lönerevisionerna på många år. Lokalt gjordes en bra överenskommelse om vad som skulle räknas som särskild yrkesskicklighet, men sedan kunde inte arbetsgivaren leva upp till det. På vår klinik räknades tio som särskilt yrkesskickliga, men bara tre fick del av det extra lönepåslaget, säger Jenny Salebäck.

Läs också: Sjuksköterskan Annika: ”Det känns som ett slag i ansiktet”

Missnöjet som legat och grott fick Vårdförbundets förtroendevalda på Länssjukhuset att bestämma sig för att hålla en manifestation och bjuda in de styrande regionpolitikerna.

– Vi vill få dem att förstå att det här kommer inte att hålla i längden. Vi ser att nu flyr även de trogna och erfarna och i slutändan kommer regionen att få betala väldigt dyrt för det här, säger Jenny Salebäck.

Samlades vid regionhuset

På tisdagskvällen samlades mellan 80 och 100 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor från Länssjukhuset utanför regionhuset i Kalmar. De lyste med lampor och mobiler och initiativtagarna Jenny Salebäck och Jenny Augustsson berättade om varför de ordnat manifestationen.

– Vi kräver en ordentlig lönesatsning nu.

Fyra av Kalmars regionråd hade kommit för att lyssna och bjöd sedan in demonstranterna i regionhuset där samtalen fortsatte i mindre grupper.

– Jag tycker det var väldigt bra, vi hade en bra dialog och jag fick möta representanter för flera olika avdelningar på sjukhuset, säger regionrådet Mattias Adolfson (S) som är ansvarig för personalutskottet.

10 miljoner extra

Han är relativt ny på sin post och berättar att han planerar att tillbringa fem dagar på Länssjukhuset för att få en bättre bild av de olika verksamheterna.

– När man får direkta berättelser från verkligheten så här kommer det ju alltid fram saker som vi politiker inte känner till, säger Mattias Adolfson.

Han är också orolig över de ökande bemanningskostnaderna och säger att löner och andra villkor behöver ses över för att kunna få ner hyrberoendet. Men han kan inte lova att regionen klarar att infria de förväntningar på rejäla lönelyft som finns.

– I budgeten har vi tillskapat ett extra utrymme på 10 miljoner kronor och nu för vi en dialog med Vårdförbundet om hur det kan användas på bästa sätt. Vi ska göra vad vi kan utifrån de resurser vi har, säger Mattias Adolfson.

”Vi har sått ett frö”

Jenny Salebäck och de övriga förtroendevalda är nöjda med att så många slöt upp till tisdagskvällens manifestation och hoppas att det har gett politikerna en tankeställare.

– Vi hade bra möten och det kändes som att de lyssnade på oss. Jag hoppas att vi har lyckats beröra dem. Vi vet att den ekonomiska verkligheten är bister, men förhoppningsvis har vi sått ett frö och fått dem att förstå hur allvarligt läget är, säger Jenny Salebäck.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida