Få tillräckligt mycket ledigt i höst
Fridagar. När nu scheman läggs inför hösten finns en nyhet att ta hänsyn till. Nämligen rätten till nio helt lediga dagar under en fyraveckorsperiod för dig som arbetar kvällar och helger.
Ingen ska längre kunna tvingas till så korta arbetspass att en heltid bara blir arbete och upphackad ledighet, berätta Cecilia Helldén, förbundsombudsman på Vårdförbundet med ansvar för arbetstidsfrågor.
— På senare år har vi märkt att arbetsgivare slimmat organisationer och gjort kortare arbetspass för att slippa överlappningar. Med många korta arbetspass är det svårt att upprätthålla fem dagars arbetsvecka. Utan överlappning är det svårt att få tid till reflektion och administration, säger hon.
Men nu finns en överenskommelse mellan Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, om nio fridagar per fyra veckor för Vårdförbundets medlemmar som går på schema. Egentligen är det en gammal bestämmelse som Vårdförbundet förhandlade bort 1996, men som Kommunal har haft kvar. Den nygamla skrivningen finns i en protokollsanteckning till kollektivavtalet HÖK, där en del förändringar gjordes i maj i år.
För att inte strula till sommarens schemaläggning bestämde parterna att överenskommelsen om nio fridagar ska gälla från och med september — och nu blir det i stället en utmaning för dem som lägger scheman i höst.
På kirurgavdelning sex på Västmanlands sjukhus i Västerås gör personalen sina egna scheman som sedan justeras av en schemagrupp. Här innebär inte avtalsförändringen om nio fridagar någon stor förändring, enligt avdelningschefen Elena Einarsson.
— Personalen får in nio lediga dagar på fyra veckor redan nu. Det vi försöker eftersträva är också elva timmars dygnsvila och det kräver ett medvetet arbete med organisationen för att det ska fungera, berättar hon.
Hur fungerar det hos dig?
Får du nio fridagar per fyra veckor och 11 timmars dygnsvila? Mejla Vårdfokus reporter och berätta: jenny.kallin@vardforbundet.se