Fem biomedicinska analytiker får gå i Värmland

- Vi klarade inte att rädda jobben för alla våra medlemmar, konstaterar Eva Strandh, Vårdförbundets ordförande i Värmland efter de avslutade Las-förhandlingarna.

Vårdförbundet har förhandlat om framtiden för ett antal sjuksköterskor och biomedicinska analytiker. Det resulterade i att de sjuksköterskor som riskerade jobben har blivit erbjudna andra.

– För sjuksköterskorna finns det jobb, men fem biomedicinska analytiker kommer att bli uppsagda, konstaterar Eva Strandh.

254 heltidstjänster ska bort

Fyra av de biomedicinska analytikerna är medlemmar i Vårdförbundet. Dessutom kommer två ambulanssjuksköterskor som i dag arbetar på andra orter att erbjudas arbete i Karlstad i stället. Enligt personalchefen Gunnar Blomquist blir de också uppsagda om de inte accepterar.   

Landstinget i Värmland ska dra ner motsvarande 254 heltidstjänster i sjukvården, omkring 50 av dem inom Vårdförbundets område. Förhoppningen har varit att minskningen i första hand skulle lösas genom frivilliga uppgörelser. Bland annat genom erbjudande om pension.

Pensionserbjudande

En hel del, både sjuksköterskor och biomedicinska analytiker, har nappat på arbetsgivarens pensionserbjudande som innebär 80 procent av lönen från 62 år. De av dem som har fått avtalspension är de vars arbeten enligt verksamheten inte behöver ersättas.

Under veckan kommer landstinget att gå ut med information i verksamheten.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida