Fick kompledigt på lediga dagar – nu får de tusentals kronor i ersättning

Fick kompledigt på lediga dagar – nu får de tusentals kronor i ersättning
Pengakompensation väntar Vårdförbundets medlemmar i Östergötland som inte fått ut ledighet enlig regelboken. Arkivbild: Colourbox

Har du fått kompensationsledigt dagar då du ändå skulle ha varit ledig? Då kan det vara idé att kontrollera avtalet. I Linköping visade det sig att sjuksköterskor kunde få ersättning för förlorade lediga dagar — tio år tillbaka i tiden.

7 november 2011

Vårdförbundet har sedan 1987 haft ett avtal på universitetssjukhuset i Linköping som innebär att medlemmar ska få ersättning för de tillfällen då kompensationsledighet sammanfaller med en så kallad lätthelgdag.

Problemet är att avtalet hade fallit i glömska. Medarbetare som fått kompensationsledigt dagar de ändå skulle ha varit lediga har hittills snällt fått finna sig i att inte få ersättning för det, något som enligt juristerna på landstinget i Östergötland hade stöd i avtalen.

Vårdförbundet lokalt tog dock tag i frågan, satte egna jurister i arbete, hittade det glömda avtalet och kunde konstatera att arbetsgivaren gjort fel. Vilket innebär att förbundet nu har kunnat kräva kompensation för förlorade lediga dagar upp till tio år tillbaka i tiden.

– De berörda medlemmarna fick en summa på mellan 6 000 och 23 000 kronor beroende på hur länge de arbetat. Jag tror att det kan finnas fler arbetsplatser i Sverige där man inte får den kompensation man är berättigad till, säger Vårdförbundets förtroendevalda Semmy Josefsson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida