Flygblad om dåliga löner väckte allmänhetens sympati

I Umeå fick de förtroendevalda allmänhetens sympati när de delade ut flygblad om sina dåliga löner.

4 april 2008

Sjuksköterskorna på Norrlands universitetssjukhus, Nus, har skickat namnlistor till politiker och sjukhusledning. Ett av kraven är höjd ingångslön från 18 000 till 23 000 i månaden.

Bland Umeås lördagsshoppare har dessutom förtroendevalda från Vårdförbundet delat ut flygblad med rubriken »Helt sjukt«. Budskapet är att det är sjukt att en sjuksköterska och en biomedicinsk analytiker med akademisk utbildning inte har högre lön än en undersköterska, och att de efter 30 års yrkeserfarenhet
endast har 4 000 kronor mer i månadslön än nyutexaminerade.

– Vi fick bra respons från allmänheten och är nöjda med aktionen. Många tycker att vi gör ett viktigt jobb och säger att vi ska stå på oss, säger Elizabeth Sandström, samordnare på Vårdförbundets expedition på Nus och en av arrangörerna bakom flygbladsutdelningen.

Kontakten med allmänheten resulterade också i diskussioner.

– Många blir förvånade över att vi har så låga löner och förstår att det kommer att bli svårt att rekrytera ungdomar till ett yrke som, efter tre års akademiska studier, ger 18 400 i ingångslön.

I Umeå, liksom på flera håll i landet, stödjer studenterna löneupproret genom att neka att ta jobb under 23 000 kronor i ingångslön.

Från arbetsgivarhåll är det tyst i Västerbotten.

– De säger att de avvaktar resultatet i förhandlingarna, säger Elizabeth Sandström.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida